Mondhygiene

Gezond tandvlees

Het tandvlees ligt strak langs de tanden en kiezen en is licht roze gekleurd. Als de tandarts bij de controle met een instrument langs het randje gaat, zal dit niet gaan bloeden en er zal ook haast geen plak weg te schrapen zijn.

 Gingivitis

Het tandvlees is wat dikker en roder; het ligt niet strak tegen de tanden en kiezen aan. Meestal zit er nu ook plak en tandsteen langs het tandvleesrandje. In de plak zit o.a.etensresten en heel veel bacteriën. Als de tandarts nu langs het tandvleesrandje gaat, zal dit snel gaan bloeden: dit is een teken dat het ontstoken is. Meestal merkt u hier niets van en is het niet pijnlijk!

Het spleetje tussen tand en tandvlees is 3-4 millimeter.

Als er nu niets wordt gedaan, kunnen bepaalde bacteriën in de plak uitgroeien en gaat de ontsteking verder:

Parodontitis

Het kaakbot, waarin alle tanden en kiezen staan, wordt nu ook bij de ontsteking betrokken: het kaakbot trekt zich terug. Hierdoor ontstaat een groter spleetje (meer dan 4 mm) tussen tand en tandvlees (=pocket). Deze pocket zit vol met plak en tandsteen. Bij de kiezen gaat het uiteindelijk ook tussen de wortels zitten. Deze plak en tandsteen in pockets kunt u niet zelf weghalen.

Wanneer deze ontsteking langere tijd bestaat, zal het bot zich steeds verder terugtrekken, waardoor tanden en kiezen losser komen te staan en uiteindelijk verloren kunnen gaan

Meestal hebt u ook een slechte adem door dit probleem.

IMG_7678 paro kaart

Wie krijgt een tandvleesprobleem?

Iedereen kan een tandvleesprobleem krijgen als plak niet goed wordt weggehaald met poetsen en floss/tandenstoker/rager.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor parodontitis, bijvoorbeeld: patiënten met een afweerstoornis, diabetes. Andere (negatieve) factoren die en rol spelen zijn: roken, stress, droge mond.

Gevolgen en noodzaak van behandeling

Als er niets wordt gedaan heeft dat gevolgen op korte/langere termijn:

-De verkeerde bacteriën blijven in grote aantallen aanwezig en kunnen ook in de rest van het lichaam problemen geven (bijv. hartproblemen).

-Opvlammen van de ontsteking, waardoor tandvlees dik en pijnlijk wordt.

-De afbraak rond om tanden en kiezen gaat steeds verder . hierdoor kunnen gave tanden/kiezen uiteindelijk verloren gaan!

Behandeling

Het is heel belangrijk om goed langs het tandvleesrandje en tussen de tanden/kiezen alle plak weg te halen. Tandsteen kan je niet zelf weghalen.

De tandarts geeft uw tandvlees bij de periodieke controle een cijfer (DPSI score), waarmee de gezondheid van uw tandvlees wordt vastgesteld.

In onze praktijk werken  mondhygienisten en preventie assistentes, die u daarbij helpen:

Preventie assistente: ondersteunt de tandarts bij de periodieke controle met de VIP behandeling: controle wordt uitgevoerd door de tandarts; voorlichting, instructie en preventie (VIP) wordt uitgevoerd door de preventie-assistent. Tevens haalt ze het tandsteen weg. Soms is een 2e afspraak nodig.

Mondhygieniste: behandelt de verder gevorderde problematiek, zoals parodontitis en met bijkomende medische en/of psychische problemen.

Het einddoel van de hele behandeling is om het tandvleesprobleem te genezen/stabiel te houden. Het resultaat is afhankelijk van uw inzet:

Als u niet elke dag goed ALLE plak (dus ook m.b.v. floss/stoker/rager  tussen de tanden/kiezen) weghaalt, zal het probleem blijven bestaan!

IMG_7751 IMG_7775

Wat kunt u verwachten na een behandeling?

-Na de behandeling bestaat er een kans op napijn. U kunt eventueel een pijnstiller (paracetamol/ibuprofen) nemen.

-Gevoelige tandhalzen. U kunt hiervoor tandpasta tegen gevoelige tandhalzen nemen (sensodyne, zendium). De werking hiervan is pas optimaal na 3 weken poetsen hiermee. Ook is het belangrijk dat u hiermee blijft poetsen, omdat anders de klachten kunnen terugkomen.

-Terugtrekkend tandvlees, waardoor het worteloppervlak bloot komt te liggen. Dit komt doordat het is schoongemaakt, waardoor het tandvlees weer strak tegen de tand aan kan gaan liggen en de ontsteking afneemt.

 Kosten van de behandeling

De kosten zijn geheel afhankelijk van de situatie en de hoeveelheid problemen/pockets; dit verschilt dus per patiënt.

Klik hier voor onze online folder: Tandvlees problemen

Reacties zijn niet toegestaan.