Tandvleesproblemen en mondhygiëniste

WAAROM NAAR DE MONDHYGIENISTE?

Tijdens de periodieke controle zal je tandarts de dieptes van de pockets (ruimtes tussen de tanden/kiezen en tandvlees) opmeten. Deze pocketdieptes zijn in een gezonde situatie niet dieper dan 3 mm en gaan niet bloeden tijdens het meten.

De meting wordt vastgelegd in de PPS: (Periodieke Parodontale Screening) 

Deze screening bestaat uit 3 categorieën: 

PPS 1: pockets van 1-3 mm,

PPS 2: pockets van 4-5 mm,

PPS 3: pockets van 6 mm of meer.

Heel vaak merk je zelf niet dat het tandvlees ontstoken is. daarom is deze screening zo belangrijk. Op basis van deze screening kan de tandarts zien wat de conditie van je tandvlees is en je daarover informeren en bespreken of er behandeling ten behoeve van verbetering van gezondheid van je tandvlees nodig is.

Bij een PPS 1 kan het zijn dat het tandvlees zo gezond is dat er geen behandeling nodig is of dat er een beperkte behandeling nodig is, voornamelijk gericht op het verwijderen van tandplaque en tandsteen boven je tandvlees en het verbeteren van je eigen mondhygiëne. Dit wordt uitgevoerd door de preventie assistente.

Bij een PPS 2 kan het zijn dat er eerst gewerkt wordt aan het verbeteren van je eigen mondhygiëne en de tandplaque en tandsteen boven en/of onder je tandvlees wordt verwijderd. Dit wordt uitgevoerd door de paro-preventie assistente en de mondhygiëniste.

Bij een PPS 3 is aanvullend onderzoek en behandeling bij de mondhygiëniste noodzakelijk. Dit zijn meestal meerdere afspraken.

WAT DOET DE MONDHYGIENISTE

  • uitgebreid onderzoek: de pockets worden uitgebreid in een parodontium status genoteerd. Zij legt uit wat er aan de hand is, welke (levensstijl) factoren bij jou een rol spelen en een plan van aanpak.
  • “initiële” behandeling: Dit gebeurt in 3 a 4 bezoeken, bij voorkeur elke week. Per week zal een deel van het gebit diep gereinigd worden en worden instructies gegeven over hoe je zelf je gebit het beste schoon kunt houden. Meestal wordt deze behandeling onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Ook kan, in bepaalde gevallen, ondersteunend aan de behandeling een antibioticakuur worden voorgeschreven.
  • herbeoordeling: Bij voorkeur vindt 3 maanden na de laatste initiële behandeling opnieuw een meting van de pocketdieptes. Dit noemen we een evaluatie en daarbij wordt opnieuw de gebitssituatie bekeken, het resultaat van de serie behandelingen geëvalueerd en de aard van de vervolgbehandelingen besproken.
  • nazorg: Een zeer belangrijk onderdeel van de vervolgbehandeling is de nazorgbehandeling. De nazorgbehandeling is bijzonder belangrijk om terugkeer van het ontstekingsproces te voorkomen. Op basis van het bereikte resultaat wordt de frequentie van de nazorg bepaald. De frequentie varieert van 3 tot 6-maandelijks.

 

Wat is het doel van de behandeling?

Het uiteindelijke doel is het ontstekingsproces te verminderen en/of te stoppen in combinatie met een persoonlijke begeleiding naar een optimaal niveau van mondhygiëne. Hierin speel je zelf ook een belangrijke rol. Zonder een goede eigen mondhygiëne is het bereiken van het uiteindelijke doel, het creëren en behouden van gezond tandvlees, onmogelijk. Rook je, dan is stoppen met roken een belangrijk punt om een goed resultaat te kunnen verkrijgen.

Wat kunt u verwachten na een behandeling?

  • -Na de behandeling bestaat er een kans op napijn. U kunt eventueel een pijnstiller (paracetamol/ibuprofen) nemen.
  • -Gevoelige tandhalzen. U kunt hiervoor tandpasta tegen gevoelige tandhalzen nemen (sensodyne, zendium). De werking hiervan is pas optimaal na 3 weken poetsen hiermee. Ook is het belangrijk dat u hiermee blijft poetsen, omdat anders de klachten kunnen terugkomen.
  • -Terugtrekkend tandvlees, waardoor het worteloppervlak bloot komt te liggen. Dit komt doordat het is schoongemaakt, waardoor het tandvlees weer strak tegen de tand aan kan gaan liggen en de ontsteking afneemt.

Kosten van de behandeling

De kosten zijn geheel afhankelijk van de situatie en de hoeveelheid problemen/pockets; dit verschilt dus per patiënt.

Reacties zijn niet toegestaan.