Kinderen Gewoon GAAF! Preventie

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!

Om gaatjes bij kinderen te voorkomen is het belangrijk dat de tanden goed (op juiste tijdstip en manier) gepoetst worden en dat er maximaal zeven eet- en drinkmomenten op een dag zijn. Tot 10 jaar is het advies uw kinderen na te poetsen. Pas vanaf die leeftijd is de motoriek voldoende en kunnen ze het langzamerhand zelf doen.

 

Onze praktijk werkt met het Gewoon Gaaf project. Een preventiemethode voor kinderen van 0-18 jaar oud en hun ouders. Deze methode kan tot 70 % minder gaatjes leiden!

De tandarts, mondhygiënist of preventie assistente geeft jou en je kind advies dat is afgestemd op het gebit van jouw kind. Hij/zij begeleidt je kind een gaaf gebit te hebben en te houden.

Bij Gewoon Gaaf maken wij een risico-inschatting.

  • Hoe goed zorgen jij en je kind voor het gebit van je kind?
  • Hoe is het met zijn mondhygiëne?
  • Breken er tanden of kiezen door? Is je kind aan het wisselen?
  • Heeft je zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn gebit?

Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de tandarts het moment waarop hij jou en je kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Dit kan dus niet 2, maar 3 of 4 keer per jaar zijn. Voorkomen is beter dan genezen!

Soms zal hij de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.

 

Basis advies fluoride tandpasta:

  • 0 en 1 jaar:  vanaf het doorbreken van het eerste tandje: 1 keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta.
  • 2,3 en 4 jaar:  2 keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta
  • 5 jaar en ouder: 2 keer per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen. Je kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat “kinder” of “junior”.

 

Gezonde voeding is ook gezond voor je gebit!

Of je kind een gaatje krijgt, hangt af hoe goed zijn tanden worden gepoetst en hoe vaak gesnoept of zoet gedronken wordt.

  • Zorg ervoor dat je kind niet meer dan 7 keer per dag eet of drinkt.
  • Geef je kind liever hartige dan zoete dingen. Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken.

Reacties zijn niet toegestaan.