Kunstgebit

EEN KUNSTGEBIT, WAT NU?

Als men tandeloos is en een prothese draagt, worden de kaken anders belast. Hierdoor gaan de kaakwallen geleidelijk slinken en krijgt de prothese dus steeds minder goede houvast.

Dit proces is in de onderkaak het duidelijkst aanwezig; u merkt zelf  wel dat de onderprothese een stuk losser zit dan de bovenprothese.

Ook een nieuwe prothese blijft meestal in de onderkaak losser zitten, vanwege de ongunstige vorm van de kaak. De enige manier om dat te verhelpen is een chirurgische ingreep, waarbij 2 implantaten worden geplaatst: een “klikgebit”.

 Het maken van het kunstgebit

Er zijn een aantal tussenstappen nodig, voordat het nieuwe gebit helemaal klaar is.

Net als nieuwe schoenen, zult u ook moeten wennen aan uw nieuwe kunstgebit: er zullen enkele pijnlijke plekken ontstaan (drukplaatsen), die de tandarts dan moet wegslijpen.

De meest voorkomende problemen met een nieuw kunstgebit

  • Problemen met eten: Doordat de kiezen en tanden meestal iets anders staan, moet u wennen met eten: Gebruik in het begin kleine hapjes en verdeel het eten gelijkmatig links en rechts over alle kiezen. Als dat goed lukt, kunt u ook het afhappen leren. Dit doet u aan de zijkant met de kleine kiezen. Dus niet met uw voortanden.
  • Pijn: Omdat de prothese weer strak rondom het tandvlees zit, zullen er een aantal drukplaatsen ontstaan. Deze moet de tandarts dan wegslijpen.
  • Spraakmoeilijkheden: Dit is meestal een kwestie van gewenning. Wij raden u aan om dagelijks enige keren hardop te lezen en extra te oefenen op die woorden en klanken waarmee u moeite heeft.
  • Veranderde smaak: De smaak kan in het begin iets veranderd zijn; dit zal zich dan na enige tijd spontaan herstellen.

EEN AANTAL TIPS:

  • Het schoonmaken

De prothese moet na iedere maaltijd worden schoongemaakt. Zo blijft de prothese schoon en voorkomt u een slechte adem. U kunt de prothese het beste reinigen met een nagelborsteltje en koud of lauw water en zeep. Als u dit boven een wastafel doet, kunt u het beste van te voren water in de wastafel laten lopen of er een doekje in leggen

Wanneer u de prothese af borstelt wordt deze door het water glad en kan gemakkelijk uit uw handen glijden. Op het harde binnenvlak van de wasbak kunnen dan de tanden van het gebit afbreken.

Als er aanslag op de prothese zit, kunt u dit het beste met een prothese-reinigingsmiddel schoonmaken. Deze zijn (met gebruiksaanwijzing) bij ieder drogist te krijgen.

  • Prothese ‘s nachts uit doen

Het is beter voor de slijmvliezen onder de prothese en de kaken, als u de prothese alleen overdag draagt. Als u het onprettig vindt om ‘s nachts zonder prothese te slapen, dan kunt u het beste alleen de bovenprothese dragen en onder uit te laten.

  • Massage van het tandvlees onder de prothese

Wanneer de pijnlijke plekken in uw mond genezen zijn, moet u het tandvlees van de onder- en bovenkaak en het gehemelte tweemaal per dag masseren. Dit kunt u het beste met een tanden­borstel of eventueel met uw vinger.U hoeft geen tandpasta te gebruiken

  •  Hoe lang kan ik mijn nieuwe kunstgebit dragen

Het is verstandig om eens in de twee of drie jaar bij de tandarts terug te komen voor controle van het kunstgebit, maar ook van het tandvlees en de slijmvliezen!

Klik hier voor onze online folder: Een nieuw kunstgebit

Reacties zijn niet toegestaan.