Trauma

Hier vindt u belangrijke informatie over behandeling na een ongeval.

Uw tand is na het losraken (meestal door een klap of val) weer tijdelijk vastgezet met een spalk. De spalk moet de tand(en) gedurende vier weken goed op z’n plaats houden, zodat deze weer goed kan (kunnen) vastgroeien.

  • Verdoving

Hoewel de verdoving de rijvaardigheid niet direct beïnvloedt, is het verstandig pas actief aan het verkeer deel te nemen als u zich weer hersteld voelt.

  • Napijn

Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. U kunt de pijn bestrijden met een eenvoudige, bij de drogist te verkrijgen pijnstiller. Zo nodig wordt een andere pijnstiller voorgeschreven. De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt.

  • Zwelling en koorts

Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn normaal. De zwelling neemt na drie tot vijf dagen weer af. Als dat niet het geval is, moet u contact opnemen met de tandarts. U kunt ook koorts krijgen. Krijgt u plotseling hoge koorts – boven 390 C – of blijft de koorts langer dan vijf dagen hoger dan 38.50 C, neem dan contact op met de tandarts.

  • Eten en drinken

De eerste zes uur na de ingreep moet u geen zeer warme, zeer koude of alcoholhoudende dranken gebruiken. Ontzie de losgeraakte tand(en) tijdens  de eerste twee tot drie weken door niets met de tand(en) af te bijten, geen echt hard voedsel te gebruiken en bijvoorbeeld geen kauwgom te gebruiken.

  • Mondhygiëne

In een schone mond is er minder kans dat de tand alsnog door een ontsteking verloren gaat. Vanaf de tweede dag kunt u de tanden en kiezen weer normaal met een kleine zachte tandenborstel met veel haren (multi-tufted) poetsen. Poets minstens drie keer per dag. Gebruik hierbij fluoridenhoudende tandpasta. Poets voorzichtig de tanden, het tandvlees en de spalk. Probeer daarbij de tandenborstel zachtjes door de openingen tussen tanden en spalk te ‘persen’.
Indien nodig heeft u een recept mee gekregen voor een desinfecterend spoelmiddel. Met het spoelmiddel moet u de eerste drie weken de mond ongeveer tweemaal per dag gedurende één minuut goed spoelen. Nadat u het spoelmiddel hebt uitgespuugd, moet u een half uur niets eten of drinken, zodat het middel goed kan inwerken. Door het spoelmiddel komt er vaak een donkere aanslag op de tanden, die echter gemakkelijk kan worden verwijderd als de tand weer is vastgegroeid.

  •  Controle/ vervolgbehandelingen

Bij sommige trauma’s is de zenuw in de tand onherstelbaar beschadigd en is een wortelkanaalbehandeling nodig.

Er moet regelmatig worden gecontroleerd of de tand goed vastgroeit. Ook wordt gekeken of de tand verkleurt, omdat de tandzenuw die in de tand zit, dood kan gaan. In dat geval moet uw tandarts de tand zo spoedig mogelijk openboren en van binnen schoonmaken om te voorkomen dat de tand nog verder verkleurt en ontstekingen optreden. Daarom moet u ook als uw tand na maanden of jaren alsnog donkerder lijkt te worden, contact opnemen met uw tandarts.

  •  Opnieuw losraken

Het is mogelijk dat de wortel van de losgeraakte tand na enige tijd langzaam gaat oplossen. Het kan dan nog enige jaren duren voordat de wortel helemaal is opgelost en de tand eruit valt. Er zal dan opnieuw een tandheelkundige behandeling nodig zijn.

Daarom is het verstandig om als er sprake is van wettelijke aansprakelijkheid, de (verzekering van de) tegenpartij nu al in te lichten over de mogelijke latere gevolgen van het ongeval.

Klik hier voor onze online folder: Nazorg bij ongeval/gebitstrauma

 

 

Reacties zijn niet toegestaan.